2013. augusztus 14., szerda

2013.08.14.

Rég esett szó a két kis rosszcsont macskánkról Hubáról és Szamiról. Sajnos még mindig nem jutott idő arra, hogy az átmeneti kifutójuk elkészüljön, de ennek ellenére ők szépen növögetnek, ügyesednek. A helyükön most már nincs nekik semmi akadály, függőlegesen és vízszintesen is mindent bejárnak. Ha épp úgy tartja kedvük, kicsit átrendezik a dolgokat, felborítanak ezt-azt, állandóan levadásszák egymást és nagyokat játszanak. Ma behoztam őket egy kicsit a házba, mert kint nincs annyi fény, hogy rendes fotó készülhessen róluk.
Aztán ha már nálam volt a fényképezőgép, csináltam Lunáról is néhány képet. Mostanában egyre gyakrabban kapom rajta a természetet azon, hogy őszi fényekben tündököl napnyugta környékén.
Persze nála is megesik, hogy az egész napos pörgés és rohangálás után elfárad, és amikor mi leülünk a tűzhöz bográcsozni, akkor egy szempillantás alatt ez a kép tárul elénk. :) Biztos, ami biztos, a frizbijét használja párnának, nehogy lenyúlja valamelyik másik kutya.

Valamelyik nap pedig épp a kutyakajás kamra elől cipeltük arrébb a még beköltözéskor odaszáműzött ócska kanapét (nagyon szeretnénk már megválni tőle véglegesen, de lomtalanítás itt falun nincs, a szeméttelepre lerakáskor pedig súlyos ezreket kellene fizetnünk, úgyhogy egyelőre várjuk az isteni szikrát, hogy hova tüntessük el), és ahogy elhúztuk onnan a bútort, egy hatalmas siklóféle érte el nálam, hogy helyből 2 métert ugorjak hátrafelé, és egy hangos sikítás is elhagyja a számat. Alapjáraton nem félek ezektől a lényektől, ahogy az egértől sem, de akárhányszor meglátom őket, mindig ezt a sikítozósdit hozzák ki belőlem. Nem volt egyszerű kitessékelni a portáról, mert nagyon agresszív volt, ráadásul valami büdös folyadékot is kilövellt magából, ami annyira visszataszító szagú volt, hogy nem szívesen voltunk a közelében, de végül Krisz rávetette magát sokadik nekifutásra és meghitt sétát tettek a közeli erdős részre.
Apropó egér. Van egy egér a kocsinkban. Reménykedünk, hogy a mai kocsimosó/tisztítóban töltött napja után már kiköltözött, minden esetre egy alma azért ki van készítve az anyósülésre, hogy reggelre megtudjuk, a társaságunkban maradt-e még.

9 megjegyzés:

Éva írta...

him be csúf!

Névtelen írta...

Vízisikló (Natrix natrix):

Egyik leggyakoribb siklónk. Hossza 50-130 cm. Teste megnyúlt, két oldalról összenyomott. Hátoldala kékes vagy zöldesszürke. Néha egyszínű, de 3-6 kisebb foltokból álló fekete pontsor tarkázza. Könnyen felismerhető a fej két oldalán látható feketével keresztezett, félhold alakú citrom vagy narancsszínű halántékfoltjáról. A hasa palaszürke. Van egy alfaja, a kétcsíkos vízisikló Natrix natrix persa), melynek hátoldalán két keskeny, fehér vagy sárgás csík fut végig.

Elsősorban - ahogy a neve is mutatja - vizek közelében találkozhatunk vele, de bokros, köves, ingoványos területeken is előfordul. Néha egészen messzire elkóborol a víztől és emberi települések közelében, istállükban, vagy pincékben jelenik meg. A Balaton közelében gyakran találkozhatun k vele.

Kiválóan úszik. Ha megfogjuk, ritkán harap, inkább a végbélnyílásából kilövellt bűzös folyadékkal védekezik. Elsősorban békákkal, gőtékkel, és apróhalakkal táplálkozik. Zsákmányát teketóriázás nélkül élve nyeli le, az áldozat a nyelőcsőben fullad meg, vagy csak a gyomorban a gyomorsavak végeznek vele.

Elég korán, márciusban bújik elő téli rejtekhelyéről. 15-35 tojást rak nyirkosabb helyre, az avar alá a laza földbe. Az utódok augusztusban vagy szeptemberben kelnek ki. Október végén vonul téli nyugalomra.

Hungrianfarmlife írta...

Remélem, nem hozta ide az egész családfáját. :) Béka van itt, néha akkorák, mint Godzilla, őket felőlem nyugodtan összefogdoshatja, csak lehetőség szerint ne keresztezzük egymás útját :D

Szisz írta...

és mi ez a csomó rajta? ficánkolásellenítő? :D

Szisz írta...

A cickányok bűbájosak! :))

Hungrianfarmlife írta...

Azt már ő rakta saját magára :D Úgyhogy ha visszatérne véletlenül, akkor a Gordiusz nevet fogja kapni.

Hungrianfarmlife írta...

Imádnivalóak! Nekem nagy bánatom, hogy nm lehetnek a házban velünk, de Krisz álláspontját is megértem maximálisan, úgyhogy részemről marad az, hogy naponta 5-6x is kimegyek hozzájuk játszani meg gyömöszkölni őket. Ha a hosszú hétvégén pedig végre lesz időnk a kifutójukat megcsinálni, akkor nem lesz már lelkifurdalásom sem miattuk. :)

Névtelen írta...

A vizisiklónak van egy tanyasi szempontból nagyon jó tulajdonsága: Képes kiírtani napok alatt komplett egérkoloniákat. Szóval hasznos nagyon.

hali: Éder Mihály

Névtelen írta...

A tesó, Whiskyszódával, ma volt dokinál. Erősen több, mint 1 kila. Most Mimivel közösen húzzák a lóbőrt.
Az ágyamon.
Majd küldök fotókokat.