2013. április 4., csütörtök

Magvetés

Egy 6. emeleti panellakásban is remekül fel lehet készülni a palántázásra, még ha az akár 1 hónappal arrébb is lesz, és még akkor is, ha át sem vettük a tanya kulcsait.
Úgy gondoltuk, hogy a húsvéti hosszúhétvégén egyébként sem kell sehova sem rohannunk, így szombaton bevásároltunk palántázóföldet, vetőmagokat, a wc-papír gurigákat pedig már hosszú ideje nem dobjuk ki, mert azt tartjuk a legkézenfekvőbbnek, hogy abba vessük el a magokat.

Előnye, hogy egyrészt hulladékot hasznosítunk újra, másrészt amikor a palántát kiültetjük, nem kell azzal sokkolnunk az egyébként is érzékeny gyökereket, hogy kiszedjük a palántázóedényből, hanem azzal együtt ültethetjük el, ugyanis nagyon gyorsan lebomlik, és ahogy erősödnek a növény gyökerei, át is törnek rajta könnyedén.
Készülődés a nyárra. Sajnos csak mobil volt nálam, ezért a silány minőség.
Rengeteg vetőmagot vásároltunk, de ennek csak a felét ültettük el, hiszen van, amit majd egyből a veteményesbe fogunk szórni. Most egyelőre 3 féle paradicsomot, 3 féle paprikát, 2 féle dinnyét, bazsalikomot és kaprot ültettünk. Előző éjszaka állott vízbe áztattuk a magokat, hogy jól megszívják magukat, és gyorsabban kezdjenek el kihajtani. Ezért köszönhetően a meleg lakásnak, a befóliázott tárolórekesznek, már 4 nap után meg is jelentek a kis csírák.

3 megjegyzés:

Anna írta...

A kaprot ültessétek cserépbe, vödörbe, akármibe, csak ne szabad földbe.

Hungrianfarmlife írta...

Nem szabadföldbe fog kerülni, csak egyelőre ebbe a gurigába ültettük. Köszönöm a tanácsot :)

Argyle írta...

Bocsánat Anna, nem ismerjük egymást, de miért is nem kell a kaprot szabad földbe ültetni? Azért kérdezem, mert nekem évek óta nem jön be a szabad földbe ültetése, de az okát nem tudom. Ha tudsz valamit erről, szívesen megtudnám. Köszi: Kati