2013. szeptember 25., szerda

Póréhagyma krémleves

Az egyik kedvenc levesem (a toplistán valahol a húsleves mellett foglal helyet), nagyon sokszor készítem el és amellett, hogy isteni finom, még pofonegyszerű és gyors is. Már jó pár éve ez szerepel nálunk a karácsonyi vacsora részeként is.

Hozzávalók 4 főre:
1 nagy póréhagyma
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
fél liter tej
2 dl tejszín
só, bors, rozmaring, majoranna
esetleg 1 erőleves kocka
kevés olaj
2 ek liszt

A hagymákat megpucoljuk, nagyjából felkockázzuk (nem kell nagyon precíz munkát végezni) és puhára pároljuk az olajon. Ezután turmixgépbe töltjük, és egy kevés tejjel pürésítjük. Közben a már előbb felhasznált lábasban olajjal és liszttel rántást készítünk, és erre jöhet vissza a leturmixolt hagymapép. Hozzáadjuk a tejet, a fűszereket (és aki szereti, az rakhat bele egy erőleves kockát is vagy vegetát). Felforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, és azzal is összerottyantjuk. Ha túl sűrű lenne, akkor még egy kevés víz is mehet bele, de ebben az esetben figyeljünk, hogy utána kell-e sózni. Levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockákkal tálaljuk, az ínyencebbek sütőben átpirított cipóba is tölthetik tányér helyett.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Epöl, ezt elkészítettem, zseniális lett, nagyon kösz a receptet. Ilyenkor amikor megfázós, orrdugulós, köhécselős, levert időszak van, nagyon jól jött. Gumi voltam. :)

Hungrianfarmlife írta...

Gumikám, jobbulást néktek! :) Húsleves is isteni tud lenni ilyenkor, én tegnapelőtt főztem először. Hát, napi 3x eszem belőle :D és kb még annyi meló sincs vele, mint ezzel a krémlevessel. Bár kétségtelen, hogy zseniális. :) Csókacsaládnak

marta írta...

Én a póréhagymával készitett levest..majdnem igy csinálom..de én teszek bele gyömbérport,egy decinyi fehér bort!..nem turmixolom mert a2-3 fej hagyma ugy szétfő benne (persze apróra vágva)..és..én is tejszinnel habarom,ja egy marhahusleveskockával is..Piritósra teszek reszelt sajtot..és ugy nagyon forrón kanalazzuk....