2013. szeptember 11., szerda

Hangya üzemmód

Készülgetünk a télre lassan. Ez lesz itt a tanyán nekünk az első, és bizony előre kell gondolkodni sok mindent illetően. Krisz vett egy csomó szendvicspanelt a munkahelyéről, hogy azokat felpakolva a padlásra segítsünk a háznak a hőszigetelésben, de még be kellene szereznünk egy elég hosszú létrát, hogy felérjünk a padlásajtóig. Remélhetőleg így nem fog kihűlni a tetőtér, így kisebb belmagasságot kell majd csak befűtenünk. Az előtér és a konyha így is hideg lesz valószínűleg, mert legkorábban csak jövőre fogjuk tudni kicserélni az ablaknak sem nevezhető plexi lapokat, úgyhogy ott biztosan vacogós lesz, amikor nem főzünk éppen. Viszont Huba és Szami nagyon gyorsan felfedezték, hogy a legtöbbet a konyhában tartózkodunk, és ha az ablakpárkányról lesnek befelé, akkor egyrészt semmi fontosról nem maradnak le, másrészt ha esik az eső, akkor itt szárazak maradnak. :)
Beszereztük már az első 10 mázsa tűzifát is: bükk és tölgy vegyesen. Nem akartuk egyszerre megvenni a kb. 60 mázsa fát, mert azt valahol el is kéne tárolni addig, amíg Krisz fel nem hasogatja, és anyagi szempontból is kevésbé megterhelő részletekben számolni vele. Most egyelőre minden nap munka után nekiáll 1-1 mázsát felvágni, és azokat szépen katonásan betárazza a ház melletti fedett részre, hogy télen már ne kelljen a favágással foglalkozni.
Én már nagyjából végeztem az idei befőzésekkel, bár még nagyon gondolkozom, hogy egy kis lecsót sem ártana üvegekbe rakni, mert az is mindig jól jön, ha csak le kell emelni a polcról, és a melegítésen kívül más dolog nincs vele, ráadásul még jó sok paradicsom várja hátul a kertben, hogy történjen vele valami.
Szénáról is folyamatosan gondoskodunk, most már reggel és este is kapnak Omárék, mert már nem igazán találnak csipegetni valót maguknak. Talán még az őszi esőzésben megindul 1-2 helyen a zöldülés, de ezzel igazából már nem számolunk. Egyszerre 7 óriási szénabálát tudtunk bepréselni a szín alá, viszont ezek tényleg akkorák, hogy a két ló 3 hétig ette az elsőt. Úgy számolunk, hogy egy hónapra a két lónak 2 bála széna fog kelleni, úgyhogy még egy olyan 14-15 bálát szeretnénk venni, talán egy kis lucerna társaságában, mert azt a malacok is szeretik. Abraknak pedig korpát és kukoricát tervezünk adni nekik majd, amikor már fűteniük is kell magukra. Tavaly télen Omárnak táplálékkiegészítő folyadékot is adtunk kétnaponta, mert nem volt túl jó formában, de ezt betudtuk annak, hogy a 7-8 ló közül ő az utolsók között volt a rangsorban. Most viszont csak ketten vannak, hátha csak annyi volt a gond, hogy nem volt ideje kényelmesen annyit enni, amennyi csak belé fért. Ha pedig mégis az volt az oka, hogy már nem egy fiatal kis suhanc, akkor majd megint fogja kapni a löttyöt. Kétfélét próbáltunk ki tavaly, mind a kettő bevált. Az egyik a Parisol Multivitaminja, a másik pedig a Stiefel AMV-sportja. Az utóbbi mellett kedvez az a tény, hogy feleannyiba kerül, mint a másik.
És most már nagyon szuper etetője is van a lovaknak, ami raklapokból készült és iszonyú masszív darab. Kényelmesen hozzáfér mindkét ló, roskadásig meg lehet pakolni szénával. Teteje nincs, azt majd vagy szerkesztünk rá utólag, vagy majd esőtől védett helyre rakjuk, ha beáll a tartós rossz idő.
A szép napsütéses időben viszont végre Béla (aki Bella) is elődugta az orrát annak a bokornak a mélyéről, amiben az elmúlt 2 hónapot töltötte önszántából. Most már, hogy elmúlt az a nagy kánikula, és talán a sebes fülápolási élménye is ködbe veszett, egyre több időt tölt újra a többi kutya társaságában. És mivel pont az ajtó előtt süttette habtestét, gondoltam, lefotózom a Béla-fanoknak, mintegy bizonyítékképpen, hogy nagyon is megvan még a "kislány". :)

9 megjegyzés:

Éva írta...

Mikor gyerek voltam, azt játszottam, hogy jön a vihar vagy a tél, és nekem sürgősen gyűjtenem kell, hogy legyen minden: kis dobozokba fű, virág, fadarabok...
Jó játék volt, ami nektek most a valóság.

Hungrianfarmlife írta...

Igen, én most épp a dióra várok, hogy mikor lehet elkezdeni összeszedni, mert roskadási van a fa vele, de még nem nyílt ki egyik zöld héj sem. :)

Éva írta...

Ahhoz is kell majd valami pózna, amivel le lehet verni, meg egy nagy műanyag izé, hogy ne a fűből kelljen kikeresgélni a levert diót. Aztán téli estéken lehet szépen megtörögetni, és anyának küldeni belőle:D Egyébként lecsó ügyben az van, hogy nekem "muszáj" lesz minimum 15 üveggel készíteni, "svájcikati" apukájának, ha gondolod, szívesen megfőzöm a tieteket is.

Éva írta...

Dió? Erről már a sütemények és a karácsony is eszembe jut.:-)
Mikor találok egy új blogot- ami első nézésre is szimpatikus- a következő lépés az, hogy keresek adventi, karácsonyi bejegyzést is onnan.Remélem, neked is lesz időd róla tudósítani. Várom azt is.:-)

Hungrianfarmlife írta...

Anya mindenképpen kap diót, ez nem is lehet kérdés :) Csak abban reménykedem, hogy egészséges diókat fogok találni :)

A lecsós felajánlásod több, mint csábító! :))) :*

Hungrianfarmlife írta...

Ne viccelj, a kedvenc ünnep az egész évben! Már novemberben a karácsonyra hangolódok minden évben! :)

mrs gyrmur írta...

Klapka Györggyel volt régebben egy interjú az indexen, ő azt mondja, h hamar össze kell szedni, szárazra tenni és úgy héjasan áll el a legjobban.
Gondolom ilyen lisz, rizs és egyéb tartós élelmiszerekből is spájzolsz, nem?
Azért majd nagy hidegben lesz hova bújjanak a cicusok, igaz?

Hungrianfarmlife írta...

Hát nagybevásárlást minden hónapban tartunk, azért annyira előre nem szoktunk betárazni, hogy mondjuk hónapokig ne kelljen erről gondoskodni. Lisztet szeretnénk nagy mennyiségben venni, mert olcsóbban jönnénk ki a házi sütésű kenyereinknél, viszont mivel már most rengeteg egerünk van, előbb ki kell találnunk hogy hol, és miben tartsuk egérbiztosan.

A macskák már most növesztik a nagy bundát, de minden éjjel zárt helyen alszanak, a garázs melletti sufniban. Zárt az ajtaja is, csak egy macskabejáró van rá vágva, és van egy helyes kis fonott kosaruk, amiben jó meleg pléd is van, úgyhogy nem aggódom értük. (mondom ezt úgy, hogy világéletemben szobacicáink voltak) :)

Éva írta...

Én is! Alig várom az adventi időszakot is. Én még nyáron is karácsonyi dobozt veszek( bolhapiacon lecsaptam egyre), előszedem a régi karácsonyi újságokat akár júliusban is, és elmerülök a képekben, a hangulatban!