2014. április 25., péntek

Kerti napló: 2014.04.25.

Kissé aggódok, hogy idén se fognak összejönni a saját nevelésű paradicsomjaink... Március 9-én vetettem el őket ugyebár, san marzano, kecskeméti jubileum és mano fajtákat. Körülbelül 3 hete széttűzdeltem azokat, amik nem külön poharakba lettek vetve, szerencsésen túl is élték a beavatkozást. De azóta ha 1 cetit nőttek, már sokat mondok. Nincsenek elnyúlva, egész kulturált kis levélkéik vannak, de nem hajlandóak nőni. 15 fok felett mindig kint vannak reggeltől estig, éjszakára behozom őket a konyhába, tehát fényt, amennyit csak lehet, kapnak. Hetente 2-3x locsolom őket, nincsenek kiszáradva. Mondjuk hozzáteszem hogy a minap majdnem sikerült az egész állományt kirohasztanom, ugyanis épp egy kiadós locsolás után elmentünk otthonról, és míg felügyelet nélkül maradtak, valami irdatlan nagy eső lehetett, és sajnos pár kis palánta nem is bírt ezzel a rengeteg mennyiségű vízzel, 3-4 megadta magát a rothadásnak. A többi küzd a becsületéért, és már egyszer kaptak egy kis tápoldatos öntözést is, hátha a tápanyaghiány az oka. Ha nem lesz más lehetőség, persze a piacon be lehet szerezni a palántákat, de egyrészt anyu lucullusait nem tudom beszerezni, másrészt nem értem akkor se, hogy mi a fenéért nem sikerül ez... De még nem adom fel, csak bosszankodom, hogy ezzel a töpörödött mérettel hogy a fenébe ültethetnénk ki május elején-közepén őket a kertbe? Aztán lehet, próbából kiültetünk egy párat, mert a reteknél is azt vettem észre, hoy egész piciként mentek ki az ágyásba, és kb 2 hét elteltével a négyszeresére nőttek. Majd legfeljebb rakok föléjük valami takarást éjszakára, hogy nehogy megfázzanak, mert fagyot már szerencsére nem mondanak.
A mexikói chili paprikák nagy kegyesen kikeltek végre, és azok a paprikamagok is kikeltek, amiket Székely nénitől kaptam, akik füstölték a szalonnáinkat.
Vetettem el megint csak a próba kedvéért cukkinit, de mondjuk azt már előre tudom, hogy a piacon leszünk kénytelenek megvenni, az tavaly se jött össze. A kertben még 2 hete elduggattuk a sonkahagymákat, és azok már el is kezdtek kibújni a földből, de a sárgarépának és a céklának se híre, se hamva. Bezzeg a gaz már felütötte a fejét.
A fűszernövényeim gyönyörűek, anyutól és keresztanyutól is a szülinapomra egy halom fűszert kaptam, úgyhogy ismét van mentám, citromfüvem, rozmaring, kakukkfű, lestyán, levendula, koriander. Imádom őket! Ha végre kutyamentes övezetté válik az udvarunk, mennek ki a fűszerágyásba. :)

8 megjegyzés:

Detti írta...

de érdekes! Én nagyon félek a palántázástól, de hál'Istennek, a paradicsom és a pritaminpaprika is gyönyörűen növekszik. A bazsalikom és az oregano viszont semmi változást nem mutat az utóbbi egy hónapban :(

Névtelen írta...

A rengeteg - fahéj és citrom illatú bazsalikom magocskából - csak a fahéj illatú bazsalikomból 2 db maradt, de az gyönyörű! Fel ne add!!!)))))) Adri

Holdgyöngy írta...

Vágj el műanyag ásványvizes palackot, a dugós részét tedd a cserép fölé, melegházként működik. Tavaly a linkjét is odatettem a blogomra, de nem találom a bejegyzést. Valahol a neten is fent van, kérdés hol. Nem magyar blogon. Én is így jártam, ahogy te, kedvem is szegte.

Holdgyöngy írta...

http://napibarkacs.hu/33-mini-uveghaz-pet-palackbol

http://www.termeszettar.hu/anyagok/pet/pet.htm

Bocs, ez önöntöző. Azért nézd meg.

Hungrianfarmlife írta...

Hát, híve vagyok az újrahasznosításnak, de csak bizonyos keretek között. Nekem ez a petpalackos ház már nem szimpi. :) Az utóbbi időben én is félreraktam ugyan a vizes palackokat, lehet, hogy a próba kiültetéskor fölé is teszek egyet-egyet, de jövőre biztos Úristen hogy lesz fóliasátrunk, mert ez nonszensz. Tavaly se jött össze. Valami hibádzik, gondolom a hőmérséklet és páratartalom, mert nem akarom elhinni, hogy azok, akik a piacon kb 5x5-ös kockákban árulják a palántákat, azoknak szép nagy növényeik lesznek, ezek meg kínlódnak a háromszor nagyobb edényekben. Vagy gyökérre gyúrnak, de ez engem nem vigasztal. :D

Hungrianfarmlife írta...

A bazsalikomm e főleg az "öreganyó" :) nagyon lassan kelnek. Nekem az utóbbiak még csak most kezdik kidugni a fejüket a földből, 4 héttel a vetés után. A bazsalikomok szépen kikeltek, de valszeg nincs elég meleg nekik, és még nem indultak be rendesen, de most visszatérek megint arra, hogy fóliával letakarom a cserép tetejét, amíg a peremén túl nem nőnek, annyival is melegebben vannak.

Zóra írta...

Öreganyám azt mondta, hogy a paradicsomnak kell a pára, de nem szabad túlöntözni és kiskorában a meleg sem jó neki. No ezt csak azért mondom, mert kicsit én is befürödtem a paradicsomokkal most. Az ablakban (idebent a házban) túl meleg volt nekik, nem fejlődtek úgy ahogy én szerettem volna. Most kint vannak az udvaron egy leselejtezett gyerekhomokozóban, aminek a tetejére fóliasátrat eszkábált össze az Zuram. 2 napja vannak kint de beindultak, sőt olyan magok is előjöttek amikről azt hittem rosszak... előbukkantak több hét után a földből. A nagyi azt is mondta hogy már csak akkor öntözzem a palántákat, ha már nagyon kiabálnak a víz után. Most teszt időszak van, kíváncsi vagyok mi sül így ki belőle.

Viszont van már a kertbe is kiültetve paradicsom. A szomszédasszonyomtól kaptam. Ő magas ágyásba vetette a magokat és leselejtezett ablakokat tettek rá. Később ültette mint én a magokat, mégis hatalmasak, erős paradicsom palántái lettek. Jövőre én is igy akarom, mert tuti a páratartalom/hőmérséklet a probléma. Most viszont már megvárom ebből mi lesz :)

Detti írta...

én se a pritaminpaprikát, se a paradicsomot nem költöztetem ki-be. Most az előszobában növekednek, ablak előtt, heti kétszer locsolom őket. És nagyon úgy néz ki, hogy jobban nőnek, mint a veteményezésben jártasabb szomszédaimnak, akik már ki is ültették, és most kértek néhány tövet, hogy ne legyen tök üres a kertjük :) Remélem, igazatok lesz a fűszernövényekkel kapcsolatban, a petrezselyem gyönyörű (és finom ;) ), de a többi nem nagyon akar kibújni.