2013. június 11., kedd

Epres-almás crumble

Szóval rengeteg a felhasználandó fekete eper. Első nekifutásra egy turmixitalt készítettem belőle, de borzasztó íze volt, a fele ment is a lefolyóba. Másodjára pedig arra gondoltam, hogy régóta ki szeretném már próbálni a morzsás süti receptet, és almával vegyítve egész finom lehet a végeredmény. Nos, az egyébként nem a kimondottan édesszájú páromnak is nagyon ízlett, úgyhogy a receptet megtartjuk, a sütést pedig megismétlem hamarosan. Főleg, hogy ha a szüretelésnél ilyen nem mindennapi és lelkes segítőtársam is akad. :)
És akkor íme a recept. Piszok egyszerű, és általában minden alapanyag van otthon készleten.

Hozzávalók:
12 dkg liszt
12 dkg hideg vaj/margarin
10 dkg cukor
25 dkg eper (a fáról)
1-2 nagy alma

Az almát meghámozom, és vékony szeletekre vágom. Az epret megmosom (vigyázva, mert ha a konyharuhához a fekete leve hozzáér, akkor az benne is marad!), a kis szárakat ollóval lecsippentem. Egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral, az alját megvajazom és vékony rétegben zsemlemorzsát szórok rá. Erre ráterítem a kétféle gyümölcsöt, hogy mindenhol ellepje a tálat.
A lisztet, vajat és cukrot pedig kézzel elkezdem összedolgozni, de inkább csak az ujjhegyeimmel csipkedem. A lényeg, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezeink között, és csak nagyjából dolgozzuk össze a hozzávalókat, hogy egy morzsás állagot kapjunk. Ha kész, ráöntöm a tepsiben lévő gyümölcsökre, majd pedig 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 percig sütöm, illetve addig, amíg aranybarnára nem pirul a morzsa. Tálaláskor baracklekvárral is feldobható, ha nem lenne eléggé lédús az összhatás.
Tepsi helyett viszont akár kis szuflés edénykékben is készíthetjük, hogyha kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni, és nem pedig a robbantott desszert látszatát kelteni, ugyanis a tepsiből képtelenség szépen kiszedni a tányérokra. :)

Nincsenek megjegyzések: