2013. július 16., kedd

Nagytakarítás tollaséknál

Írtam, hogy új tagokkal bővült a baromfi állományunk. Ennek apropóján nagy generált tartottunk az istállóban. Egyébként is időszerű volt már a szalmát kiszedni alóluk, de a tyúktetű is felütötte a fejét, így nem haboztunk sokáig, háborúba indultunk ellenük. Mindent kipakoltunk az istállóból, a szalmát talicskában kihordtuk a betongyűrűhöz, és elégettük. Ezután a délután megvásárolt erre való szert felhígítottuk 3 liter vízben, szórófejes flakonokba töltöttük, és az egész kócerájt padlótól plafonig befújtuk. A csirkéket is, mert azt mondta az állatorvos, hogy őket is nyugodtan spricceljük le. Miután végeztünk, adtunk nekik enni-inni, bár annyira elfáradtak ebben a fennforgásban, hogy egyből eltették magukat másnapra. Mi meg rohantunk zuhanyozni és az összes ruhánkat is rögtön kimostuk.
Ma reggelre már csak néhány túlélő akadt, de a biztonság kedvéért este, amikor becsukjuk a lányokat éjszakázni, újra kap az istálló egy kisebb adag koktélt.
Reggel azért aggódva mentünk ki megnézni, hogy mindenki tényleg jól van-e, de kutya bajuk se lett, úgyhogy ebből az alkalomból a kis, pár hetes csibéket, illetve a növendékeket is összeengedtük a többiekkel. Még kicsi ijedtség azért van bennük, de már csipegetnek, keresik a helyüket, a létra legtetejét is elfoglalták azonnal, ami még csak félre lett támasztva használaton kívülre. A tojóládák jelenleg még kartondobozokból van (legalább erre az egyre jók a dohányboltok: el lehet tőlük kérni a kidobandó szállító dobozaikat), idővel jó lenne fából elkészíteni, de most még ez van, majd cserélgetjük. És ezúttal nem almolunk vissza nekik, kizárólag a tojóládákban lesz szalma.
Jobbra vannak a tojóládák, csak már nem fért a képre :)
Viszont meg kell állapítanunk, hogy a régi csirkéink tényleg elmehunytak. Estére nem raktunk már be nekik ládákat, mert nem akartunk "megágyazni" a tetveknek, így viszont az ex-ketreces szökevények fogták magukat és ahelyett, hogy az ülőrudakra felköltöztek volna, inkább mind a 18-an behúzódtak az ajtó melletti sarokba és ott gubbasztottak. Megpróbáltam azt is, hogy szép nyugisan felraktam őket a rúdra, de abban a pillanatban le is repkedtek róla. Szerintem ezek már sosem éreznek rá a rudas élet örömeire. :)
Az újoncok. Bal 1: 3-4 hetes picik, bal 2-3: kb. 10 hetes növendékek,
jobb 1: A KAKASUNK, jobb 2: a kedvenc trapézgatyásom :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! A többi kutyussal mi van? Pld. a bernáthegyivel?

Hungrianfarmlife írta...

Jól van mindenki, a kölykök növekednek, lassan akkorák lesznek, mint a 9 hónapos Csutak. Tücsök továbbra is egy kedves kisöreg, Bella meg most jelenleg hetek óta utál engem, ugyanis a legyek kikezdték a fülét, és ha nem kezelem le neki spray-vel, akkor meg is ennék ezek a rohadékok. Ezt viszont elég szarul viseli és ahányszor csak meglát, bebújik egy bokorba.

Névtelen írta...

Örülök Neki. Néha tegyél fel képeket is, mindenkiről.