2014. július 1., kedd

Kerti napló: a fűszerkert

Ebben a bejegyzésben már írtam róla, hogy hova és hogyan alakítottam ki a fűszerkertemet. Az első hetekben semmi jelét nem láttam annak, hogy megindultak volna a kis fűszernövények a növekedés útján, de örültem annak, hogy legalább nem dőltek ki. Igyekeztem sem nem túllocsolni, sem pedig nagyon kiszárítani őket, időnként pedig egy kisebb kapával fellazítottam körülöttük a talajt, hogy jobban felszívja a vizet locsoláskor vagy esőkor.
Óramutató járásával megegyezően 12 órától: 2 rozmaring, stevia, 2 kakukkfű,
oregánó, lestyán, kapor, tárkony, rukkola, 2 majoranna, középen pedig a ribizli.
Azonban az utóbbi hetekben úgy nekiindultak, minta bolondgomba. A rukkola, ami épp csak tenyérnyi kis palánta volt, mára térdig érő bokorrá nőtte ki magát, a tárkony is fél méteres lett. A kaporból sajnos valamiért semmi nem lett, pedig magról palántáztam és úgy ültettem ki. Virágzik, de semennyi használható része nem volt, nem nagyobb 20 centinél. Most hagyom felmagzani, hátha elszórja őket, és jövőre saját magától szebben kinő majd. A rozmaring sem jeleskedik, bár azért a kezdeti méretéhez képest valamicskét nőtt, de azt hiszem, nem sok szárított fűszert fogok belőle eltenni idén. Megpróbálom átteleltetni majd a vendégházban, és akkor remélhetőleg jövőre jobb lesz már.
Szépen cseperedik a bokor bazsalikom, a metélőpetrezselyem
és a citromfű is.
Az összes bazsalikomom felmagzott sajnos, nem tudom, így mi lesz, mert ebből és az oregánóból is rengeteget szerettem volna szárítva vagy pedig olajban eltenni. Jövőre már lesz fóliasátrunk, úgyhogy időben elkezdem ezeknek a termesztését, hátha akkor nagyobb sikerrel járok. :) 
Anya ültetett nekem a közepébe talajtakaró virágocskákat is. Imádom őket. :)
Summa summárum, az egyik legjobb dolog, hogy főzés közben kiszaladok a ház elé, és frissen levágom a kellő mennyiségű friss fűszert az ételhez. Egy ideje már elő se vettem a szárított, tasakosakat, mert egész egyszerűen nincs rájuk szükség. :)

2 megjegyzés:

balu28 írta...

A bazsalikomot vágd vissza jó alaposan (5-10 centisre), a levágott részt használd fel, a növény meg újra ki fog hajtani, megint levágod, megint hajt. Az oregánót is vágd vissza tőből, szárítsd meg, tedd el, az sem baj, ha a virágja is belekerül, őszig az is újra fog hajtani.

Piros írta...

A rozmaringot nem kell bevinni teleltetni, jól bírja a fagyot. Még Svájcban is áttelel, pedig olykor félméteres hó van rajta.