2014. július 15., kedd

Tyúkudvar projekt #1

Tombol a nyár, és mi minden percét imádjuk! Még azt is, amikor esetleg 3-4 napra beköszönt a reggeltől estig tartó eső.
A kismacskáknak végre megtaláltuk a megfelelő neveket is, így a vöröske a Töpörtyű névre, míg a kis fekete-fehér a Szörpi nevet kapta. Ők ketten már nagyon jól ki is jönnek egymással, és mivel átköltöztettük őket ideiglenesen a vendégházba, így már Szamit is becsuktuk hozzájuk, most neki kell elnyerniük a kegyeit. :) Aztán ha végre tudnék egy csoportképet lőni róluk, akkor a képaláírás ez lehetne: Szamóca Szörp Töpörtyűvel :D Egyelőre viszont a naccsasszony még fel van háborodva az új ovis különítményen, bár Töpike annyira laza gyereknek mutatja magát és annyira tojik rá, hogy arcon köpködik és lefújják a szőrt is a fejéről, hogy Szaminak lassan nem lesz más választása, mint az auragyilkos kis rosszaságot megkedvelni. :)
Töpörtyű és Szörpi :)
Végre-végre már nem a bontásnál, hanem az építésnél tart az új tyúkól+baromfiudvar projekt! Volt egy szeméttel, kacatokkal, hungarocellel, széndarabokkal, csavarokkal, rozsdás szögekkel, teli kukás zsákokkal teli sufnink, ami ráadásul annyira trehány módon volt összetákolva, hogy beköltözésünk óta szúrta a szemünket. Gondolkoztunk, hogy lehetne lóbeállót készíteni belőle, de ahhoz nincs jó helyen. Mivel átmenetileg más tervünk nem volt rá, hagytunk neki időt, és akkor egyszer csak beugrott, hogy ez lesz az alapja az új és végleges tyúkudvarnak! Először is mutatnám a kiinduló állapotokat:
A munka úgy kezdődött, hogy körülbelül 3 forduló, csomagtartónyi szemetet gyűjtöttünk benne össze, gereblyéztünk fel. Ez és azt ezt követő bontás volt a leginkább "nemszeretem" része, bár ez utóbbit főleg Krisz csinálta, munkából hazaérve délutánonként, mégpedig hogy egyesével leszedegetni a deszkákat úgy, hogy az újrahasznosítás jegyében ne legyen bajuk. Amikor tudtam, besegítettem neki azzal, hogy a szegeket kiszedegettem belőlük. Miután már csak a tető és a tartóoszlopok álltak, kezdődhetett végre az érdemi munka. Lekopogom, szerencsénkre minket róka és nyest még nem látogatott meg, de azért igyekezvén felkészülni erre a lehetőségre is, körbeástuk az építményt, hogy a deszkázást a föld felszíne alatt tudjuk kezdeni, valamint, hogy a tanyán itt-ott kallódó beton aljzatokat is bele tudjuk rakni az árokba, hogy semmi ne tudjon majd aláásni, ha esetleg a kutyákon és a leásott kerítésen (ami még hátra van) mégis átjutna valami. Ennél girbe-gurbább tartóoszlopok és csavarodott deszkák nem igen akadnak szerintem másutt, de amit csak lehetett, szerettünk volna felhasználni.
Ezek a jelenlegi állapotok, most van soron a hátfal, meg az utolsó képhez képest még került fel 3-4 plusz sor is, illetve az eredetileg ferdén megépített tető miatt majd még függőleges deszkázással kell megoldani, hogy felülről se legyen támadható a "bunker". Ha ezek megvannak, jöhet belülről az ülőrudak, a tojóládák kialakítása, az ajtó, lesz 3-4 külön csibenevelde, ahova már eleve az elült tyúk is zavartalanul költhet, illetve a csibék kényelmesen el fognak férni életük első pár hetében, amíg megerősödnek annyira, hogy össze lehessen engedni a nagyokkal, valamint amikor már lesznek olyan nagyok, hogy a rendes csirkeháló lukain nem férnek ki. Valamint hátravan még a nagyobb munka: a kerítéshez az oszlopok leásása, a kerítés vonalán végig felásni jó 30-40 centire, végül pedig a drót kihúzása, de ezekről is majd hozom a beszámolót, ha már ott tartunk. :)

Nincsenek megjegyzések: