2014. május 5., hétfő

Kerti napló: 2014.05.05.

Lassacskán teljesen kezd veteményes formát ölteni a kertünk, bár még bőséggel van kiültetni való, meg kapálni való, meg még oszlopokat kell állítani a paradicsomágyások végébe, hogy ne kelljen mindent karózni, hanem majd szépen madzagra fogjuk felfuttatni, amit lehet.

Írtam már, hogy a kecskeméti piacon rátaláltunk a kedvenc palántaárusunkra, úgyhogy még most szombaton is elugrottunk hozzá, mert egyrészt fűszernövényből sosem elég, másrészt meg most már volt kint nála szép nagy san marzano palánta is, amikből elhoztam tizet. Az általam magról neveltek még megvannak, és _mintha_ mára kicsit nagyobbnak látnám őket, mint pénteken, de nem szeretném, ha valami miatt ezek besülnének, és anyu san marzano nélkül maradna. Kicsit vacillálok, mert a következő három napra ugyan nap közbenre 20 fokokat ígér a meteorológia, de éjszakára 3-4-5 fokokat, ami szerintem nagyon nem tenne nekik jót, de nem tudom, jó ötlet-e még további 3 napot kiültetlenül hagyni őket. Ezek már akkorák, hogy a pillepalackot nem tudom ráhúzni, viszont ilyen fátyolfóliát se tudok most beszerezni.

A múlt héten próbából kiültetett Mobil paradicsomok, amik palackos védelmet kaptak a fejük fölé, láthatóan még nem sínylették meg a költözést, és az esőzéssel is szerencsénk volt, így nem kellett locsolni. Bár ez sem okozna különösebb gondot egyrészt a fúrt kút miatt, másrészt a 3 esőgyűjtő miatt, ami van itthon. Az egyik közel 1 köbméteres, a másik két hordó együtt pedig szerintem kitesz fél köbmétert.

 Jelenleg a veteményes lakói: paradicsom - Mobil, Cucciferno, Kecskeméti Jubileum, kiültetésre vár a San Marzano; paprika, hónapos retek, sonkahagyma, kétszínű cékla, rainbow sárgarépa, Black Beauty cukkini (piacon vettem, de 1 hete vetettem el magot is palántázni, és már hatalmasat nőttek, de azok még kiültetésre várnak), kovászos uborkának való, rebarbara, eper.
Még biztos csinálok helyet további retkeknek, illetve sonkahagymának, és a piacon vettünk gyönyörű szép sárga büdöskéket is, ezek a fonalférgek elleni védekezésben fognak szerepet játszani, csak már ki kéne ültetni azokat is. :) Új szerzeményeink a rukkola saláta, a perui földicseresznye,a balkondinnye, a goji, a lila- és a bokor bazsalikom, és félek, hogy itt még nem fogunk megállni. :D
A hét legfontosabb teendője viszont az összes paradicsom kiültetése, de azt hiszem várok vele pár napot, félek a hűvös éjszakáktól.

2 megjegyzés:

Mr.Kat írta...

Amennyiben nem csalatkozik a szemem, úgy látom "mulcsoztatok" is, dejóóóó! Mi is most próbálgatjuk, mennyire válik majd be. :)

Hungrianfarmlife írta...

Muszáj, úgyhogy ha nem is mindent, de a paradicsomokat, a rebarbarát és a cukkini ágyásokat mulcsozzuk, de az a rohadt vaddohány, meg néhány nagyon agresszív tarack csomó így is áttör, de szerencsére abszolút nem vészes, meg ha már nagyobbak lesznek a zöldségek, akkor majd még vastagabban takarjuk a talajt.