2016. október 6., csütörtök

Felújítás II. - Az első 3 és fél nap

Múlt héten csütörtökön és pénteken délután megejtettük a leendő nappali falfestsését és a laminált padló lerakását. Ahogy elkészült viszont, időm se volt szépen berendezni, mert máris plafonig pakoltuk a konyhai holmikkal, hogy ott is megkezdhessük az igazi nagy felújítást.

Fürdőszoba - szigetelés
Lambéria volt a plafonon, ezt kellett visszabontani. Amikor leszedtük a burkolatot, irdatlan mennyiségű nád zúdult a földre. ami a régi nádtető része volt. Az eltakarítása után a fiúk befaragták a cseréplécek közé a szendvicspaneleket, és hogy teljesen jól szigeteljen, purhabbal kifújták a réseket. Majd erre gipszkarton került. Ennek még a lefestése, valamint a fürdőszoba bútorok visszapakolása és egy iszonyatosan nagy takarítás még hátra van, valamint majd, ha a belső munkálatok végére értünk, akkor a fürdőszoba külső falát is le kell szigetelni, mert a falak is hidegek.
1. kép: Első napra ez azért elég durva élmény volt. :D
2. kép: Felkerült a gerendák közé a szendvicspanel+purhab
3. kép: A gipszkarton is a helyén.
Konyha
A fürdőszobai horrorshow után megkezdődött a konyha feletti mennyezet megbontása. Itt hála az égnek nem volt ennyi nád. Ellenben már a saját szemünkkel láthattuk annak az okát, hogy télen miért volt reggelente 11 fok itt. A lambéria burkolat alatt semmi más nem volt, csak hajópadló deszkák, aztán egy réteg kátránypapír, afölött meg már a hullámpala, ami a tető, ugyebár. Régen ez a parasztház tornácának a tetője volt, így természetes, hogy az akkor nem tartalmazott semmi szigetelést, de azért, amikor 15 évvel ezelőtt az előző lakó úgy döntött, beépítteti a tornácot és konyhát csináltat belőle, erre mondjuk gondolhattak volna a "szakemberek". Jobb is talán, hogy nem tudjuk, kik művelték ezt a kókány "munkát" anno.
Mindenesetre itt is felkerült a szendvicspanel és a gipszkarton, ráadásul a fiúk annyira nagyon ügyesek voltak, hogy egy bő 20 centivel meg is tudták emelni a plafont, egyelőre ez a legkedvencebb változtatásom eddig. :)
Itt is hátra van még a falak kijavítása, festés, aztán pedig jöhet a falicsempe és a laminált padló lerakása.
A konyha jobb oldala. Jól látszik az első képen, hogy a tetőbeázás miatt
a régi hajópadló teljesen szétrohadt. A keresztléceket a fiúk elfűrészelték
és feljebb faragták az egészet, hogy a belmagasság kicsit megemelkedjen.
Valamint az előtér (ami lényegében egy légtérben van a konyhával) is elkezdett alakulni. A falakon található lambériák alatt sem volt semmi, csak egy kb 3 centis hungarocell lemez, de még csak purhabbal se volt kifújva, szóval gyakorlatilag nem számít szigetelésnek. Ezt leszedték a fiúk, kiműtötték az 1x1m-es plexilapot, ami eddig ablakként funkcionált, de inkább csak beengedte a hideget, és egy használtan vett ablakra lett kicserélve. 3 plexi"ablakunk" volt az előtérben, mindhárom helyére gyönyörű, fatokos ablakok kerülnek. És ami még egy nagy boldogságom, hogy a kérésem meghallgatásra került és ide sem fog visszakerülni a lambéria burkolat (csak a plafonra ezen a szakaszon), hanem ez is fehérre lesz festve és be lesz gipszkartonozva. A kép bal oldalán látható hatos osztottságú ablak már eredetileg is be volt építve, az marad is, mert nagyon szeretjük. Sajnos a két ablak felső vonalát nem tudtuk egy vonalba hozni, de ez legyen most a legkisebb gondunk.


Jelenleg így áll a történet, egy tiszta négyzetcentimétere sincs a lakásnak, semmit nem találunk, enni is kb lábujjhegyen eszünk, de ha ennek egyszer vége lesz, akkor nagyon szép lesz. :) Mivel ez még kicsit arrébb van, így még az igazi before-after képekkel sokára érkezem, hisz még azért jó néhány nap, mire minden befejeződik.

5 megjegyzés:

Kandikó István írta...

Erre mondhatjuk, hogy heroikus küzdelem! Nagyon szépen halad a munka, le a kalappal! És a végeredmény igazán meggyőző lesz :)

Névtelen írta...

A fürdőszobára azt hittem, hogy ott nevelitek a csirkéket....
Van dolgotok elég!
Kitartás!

Üdv: Manuka

Holdgyöngy írta...

Hatalmas munkát végeztek. s igazad van az elődök hogy is csinálhatták meg így? Nem csodálom, ha megfagytatok téli reggeleken. S közben zuhog az eső nálatok? Bent mondjuk lehet dolgozni. További jó munkálkodást nektek, nagyon várom a végeredményt.

Judit K. írta...

Kedden és szerdán szakadt az eső, akkor a fiúk kicsit nyűglődősebben tudtak dolgozni, de tegnap végre megkegyelmezett az időjárás és ma is süt a Nap. :)

Judit K. írta...

Szerintem mi még a tyúkokat is különb helyen tartjuk, mint amilyen az első képen a fürdőszoba állapota :D