2016. szeptember 23., péntek

Felújítás I. - Beázás megszüntetése

Amikor beköltöztünk, még nem sejtettük, hogy az előző tulajdonos olyan kriminális minőségben oldotta meg az előtér hozzáépítését a már meglévő paraszti vályogházhoz, hogy a nagyobb esőzésekkor nemes egyszerűséggel befolyik a víz a plafonról. Nem csöpög, nem szivárog. Folyik. Annyira rosszul illesztették hozzá az eredeti tetőhöz az előtetőt, hogy a kettő találkozásánál utat talál(t) magának a csapadék és befolyt a hullámpalák alá (a paláról is megvan a véleményem, de jelenleg nem tudjuk lecserélni se cserépre, se semmire, úgyhogy ez van), onnan pedig az előszoba-konyha padlójára. Próbáltunk mi mindent a purhabtól a kátrányos tető ragasztószalagig, mind csak pénzkidobás volt, de hatása semmi. Idén őszre már odáig fajul a dolog, hogy egy két méteres sávban végig, mintegy vízfüggöny, úgy szakadt be az eső, a kutyakajás kamrában pedig, amibe a házon kívülről lehet bemenni, leszakadt a plafon a rengeteg beázástól.

Tavaly beadtuk a pályázatunkat a tanyafejlesztési pályázatra, de sajnos nem nyertünk, így a tetőfelújítási terveink dugába dőltek. A minap épp erről a lehetetlen helyzetről panaszkodtam egy baráti társaságban, amikor az egyik ismerősöm elmesélte, hogy az ő párja az ilyen problémákat hogy szokta orvosolni. Azt javasolták, hívjunk egy bádogost, aki a teljes tetőhosszban az első sor pala alá beszab egy bádoglemezt, ami elvezeti a vizet és nem engedi visszafolyni a tetőillesztékbe.
Szkeptikusak voltunk, de pont van egy nagyon kedves bádogos ismerősünk már a faluban és ő is nagyon bólogatott, hogy igen, szoktak ilyet csinálni, ő is elvállalja szívesen.
Már beillesztve a felső palák alá a bádoglemez. Sajnos a semmit nem érő
kátrányszalag eltávolítása miatt a festék is távozott a palákról, de most ez
legyen a legkisebb gondunk.


Így esett, hogy múlt hét kedden egy jó napi munkával megjavítgatták a tetőt, és azóta már 2 nagy viharon is túl vagyunk, a beázás megszűnt a legnagyobb örömünkre. Ha szeretnénk a pezsgőt, még bontottunk is volna egyet. Egyetlen egy pici helyen jutott még be pár csepp eső, de aztán az is megszűnt, az viszont könnyen megkereshető hely a tetőn, valószínűleg ott meg van repedve kicsit a pala, és ha azt betapasztjuk, akkor már ez sem fog gondot okozni.

Nagyon nagy teher esett le a vállunkról, hiszen nagyon féltünk attól, hogy berohad, beszakad a fejünk fölött a mennyezet, ráadásul egyáltalán nem volt nagy élmény a 3-4-5 lavórt és vödröt kerülgetni vihar esetén a konyhában. A felújításnak pedig semmi értelme nem is lett volna, hogyha ezt a kardinális kérdést nem oldjuk meg, úgyhogy jövő hét hétfőtől megkezdődhetnek a munkálatok. Hétvégi programunk, hogy mindent kipakoljuk az előtérből és a konyhából, valamint megvegyük a laminált padlót, pvc-t, fali csempét, és ha az időbe belefér, akkor a 3 használt ablakot is.

Nincsenek megjegyzések: