2015. január 25., vasárnap

Magbörze, bozótirtás

Ha szigorúan nézzük, az idei lesz a harmadik veteményesünk. Ha kicsit engedékenyebbek vagyunk, akkor nyugodtan mondhatjuk azt, hogy az első évi próbálkozásnak kicsit sem volt veteményeskert kinézete. Úgy gondoljuk, most már nagyjából tudjuk, mit szeretnénk máshogy csinálni, mi az, amiben változtatnánk, mi az, ami bejött és meg kell tartani.

Amit tudunk: az alapterület minimum 100 nm, de a hétvégén végre kihúzta a traktor a földből a félholt, beteg birsalmafa csomópontot, így szinte megduplázódik a veteményes mérete. Az is biztos, hogy szeretnénk egy kisebb fóliasátrat építeni: palántanevelés és korai-, illetve kései zöldségtermesztés céljából, valamint pár paradicsomot is nevelnénk benne vésztartaléknak, ha idén is úgy döntene az a közel 60 tő, hogy paradicsomvészben akar kimúlni.

Szombaton voltunk magbörzén a városban, tavaly mindig lemaradtunk róla, akárhányszor tervbe vettük. Mivel saját magokkal nem készültünk, amiket cserealapnak fel lehetett volna ajánlani, így a regisztrációs díj befizetésével kaptunk "jogot" magok birtoklására. 10 csomaggal távoztunk végül. Idén megpróbálkozom én is a magfogással, hogyha szép, egészségesek lesznek a növényeink.
Említettem feljebb, hogy a veteményest ÉK-i irányból takaró beteg birsalmafát és szintén beteg cserjéit kiszedettük a földből. Sajnos a munka nagyobb része még hátra van, ki kell hurcolni a kertből a faanyagot, és felaprítva eltenni tüzelőanyagnak a következő télre, valamint az így felszabadult kert területet fel kell szántani, elegyengetni, valamint még az alap kertrészt is fel kell rotakapázni.

Megérkezett a  2015-ös vetési naptáram is, ebben az évben ugyanis szeretném, ha a Hold járásának megfelelően tudnánk a kerti munkákat elvégezni, és ehhez nagyon jó kis útmutató ez a kiadvány (a zoldbolt.hu webáruházából rendeltem, ha valakit esetleg érdekelne :) ). Emellett igyekeztem a veteményes megtervezésénél a megfelelő növénytársításokra ügyelni, de ismét benne van legalább 8 órai munkám csak abban, hogy kitaláljam, mit mi mellé ültessünk. Később megmutatom a tervet is, ha már teljesen véglegesnek tűnik már. :)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Ez a birsalmafa irtás nagyon jó hír! A fóliasátrat mikor kezditek építeni?

Hungrianfarmlife írta...

Februárban, vagy márciusban valószínűleg, ahogy az anyagiak és az idő engedi. :)