2015. március 12., csütörtök

Kerti napló 2015: START!

Nagyon vártam már, hogy ismét molyolhassak a tejfölös dobozok palántázófölddel való megtöltésével, hogy összenézzem az ültetési tervet a meglévő magokkal, meg a vetési naptárral. Talán írtam már, hogy rendeltem egy 2015-ös vetési naptárt, ami a holdjárásnak megfelelően segít nekünk eligazodni, hogy milyen kerti munkákat mikor célszerű elvégezni. Ez lemegy egészen olyan apró részletekig is, hogy melyik napon vessük el a gyökérzöldségeket, melyiken azokat, amiknek a termését, és mikor a levelükért fogyasztottakat. Amikor csak tehetem, igyekszem betartani ezeket a javaslatokat, hátha így még termékenyebb év elé nézünk.

Sajnos a fóliasátort nem sikerült megépíteni, de a beteg és öreg birsalmafák kihúzásával megkétszereződött a kertünk alapterülete, aminek nagyon örülünk. Még nem szántattuk fel az új részt, vannak még olyan éjszakák, amikor -6 fokig is lehűl az idő, hiába van napközben 10 fok is akár. Azt elhatároztam, hogy a tavaly már igénybe vett 100nm-et (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért alapkertnek fogom nevezni) nem szeretném, ha felszántatnánk, azt a kevés gazt, ami a télen kinőtt, elbírja a rotakapa is, így talán nem borítjuk fel annyira a föld életét.


Amikor a Baumax végleg bezárta kapuit, és egy hatalmas kiárusítást tartott, pár ezer forintért le tudtam csapni egy miniatürizált üvegházra, ami tökéletes arra, hogy a ház előtt legyen, és abba tudjam kirakni sötétedésig a palántákat. Így sokkal több fényt kapnak, mint a lakásban, és nem is éri őket a hideg (éjszakára azért behozzuk őket).


Eddig palántának vetettem:
madársaláta
bazsalikom (vörös és sima)
snidling
paprika: Fehérözön (ez idén SEM kelt ki, úgyhogy végleg búcsút intünk egymásnak), Rédei fehér, Kocsolai, és 2, ismerőstől kapott magok, amik tavaly is beváltak
paradicsom: Patvarci szőlőszem, Jándi szendvics, Szászrégeni, erdélyi rózsaszín, Vilmor balkon, Mano, Mobil, Kecskeméti Jubileum, Kecskeméti 549
spenót

Az udvaron dugják ki a fejüket a nárciszok, jácintok, tulipánok, bár még legalább 1 hónap is van, mire virág lesz belőlük. Végre elkülönítettük és villanypásztorral ott is tartjuk a kutyákat, ahol szeretnénk, így már semmi nem akadályoz meg abban minket, hogy kis virágágyásokkal is megszépítsük a ház körüli részt.
A góré utolsó maradványait is eltüntették párom, öcsém és édesapám, szóval már a teljes kilátásba sem zavar be, és nem csúfoskodik a kapu mellett.

A cicák időközben ivartalanítva lettek, nagyon szépen felépültek, Szörpike 1 hétig élvezte a lakásmacskaság összes kényelmét.

Néhány életkép mostanában nálunk:





Nincsenek megjegyzések: