2014. január 28., kedd

Brassói aprópecsenye (pulykából)

Olyan rég volt már recept, és ez most egyébként is klasszul sikerült, ezért aztán még fotót is tudtam róla készíteni. Nagyon kevés dologban szeretem a sertéshúst, és néha nagy harcok mennek nálunk a milyenhúslegyen,egyáltalánkell-ehúsmindig,deénhústakarok,deénnem téren, hogy most kompromisszumos megoldásként pulykából főztem meg a brassóit.

Hozzávalók (mi kétszer ettünk belőle, tehát 4 személyes az adag)
1 kg pulykamell vagy aprólék
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 marék borsó
só, bors, pirospaprika

Köretnek 6-8 nagyobb krumpli.

A hagymát apróra vágva kevés olajon megdinsztelem, közben picit megsózom, hogy levet eresszen és könnyebben párolódjon puhára. Jöhet hozzá a csíkokra vágott hús, és addig forgatom, amíg szépen ki nem fehéredik mindenhol. Ekkor hozzáadom a fokhagymagerezdeket, sózom, borsozom és felöntöm egészen kevés (épp, hogy ellepje) vízzel.
Nagy lángon a hús puhulásáig a következő köröket futom egymás után: víz elpárolog, zsírjára sül a hús, újra felöntöm vízzel. Megint hagyom, hogy elpárologjon, megint felöntöm. Fontos, hogy ne használjunk egyszerre sok vizet, mert akkor a hús csak fő a levében, de nem sül.
Amikor már a hús kezd teljesen megpuhulni, akkor az utolsó zsírjára süléskor félrehúzom a tűzről, megszórom egy vagy két teáskanál pirospaprikával, összeforgatom, ha kell még, akkor sózom borsozom. Utoljára is felöntöm vízzel (ha szeretnénk, hogy jó szaftos legyen, akkor ezúttal már nem kell teljesen elfőzni a húsról), hozzáadom a borsót, és készre főzöm.


Amíg a hús készül, addig sós vízben a kis kockákra vágott, megpucolt krumplit megfőzöm (nem kell nagyon puhára), ha kész, akkor leszűröm és hagyom teljesen kihűlni. Ha ez megvan, és már a hús is kezd kész lenni, akkor olajat melegítek egy nagy serpenyőben, és több adagban szépen kisütöm a krumplit. Ha ügyesek vagyunk, a két fogás egyszerre készül el.

2 megjegyzés:

Lidike írta...

Ha van kedved egy kis játékhoz, akkor nézz be hozzám.

Hungrianfarmlife írta...

Köszönöm :)