2013. november 21., csütörtök

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Már több, mint féléve, hogy kiköltöztünk a kis tanyánkra, s bizony ez a nagy változás az ismerőseinket, barátainkat, rokonainkat sem hagyja hidegen. Kedvesen, kíváncsian, vagy ki-ki felszínesen érdeklődik, viszont eddigre már összegyűlt néhány olyan ismétlődő kérdés, amit rendre valaki feltesz. Hadd osszam meg veletek is őket. :)

Kérdés: És kint is éltek a tanyán vagy csak nap közben vagytok kint, meg hétvégén?
Reflex szerű válasz: Ja, csak hobbiháznak vettük meg, de közben fenntartunk magunknak a városban is egy lakást, az állatokat meg csak akkor etetjük, itatjuk, amikor kimegyünk.
Diplomatikus válasz: Nekünk a tanya az otthonunk. Itt kelünk, itt fekszünk heti 7-szer, havi 30-szor, évi 365 alkalommal.

K: Akkor nem is jártok el sehova?
R.V: Nincs rá szükségünk, addig sem találkozunk más emberekkel.
D.V: A tanya nem jelent rabságot. Természetesen az embernek kis szervezésre szüksége van ahhoz, ha el akar valahova menni. Ha mondjuk egyik nap délutántól másnap délutánig van dolgunk, akkor indulás előtt megetetjük az állatokat, gondoskodunk róla, hogy legyen elég vizük, és másnap délután igyekszünk hazaérni, hogy a következő etetésre ismét otthon legyünk.
Ha pedig kicsivel több időre mennénk el otthonról, szerencsére a családunk nagyon szeret lejönni tanyaőrségbe, és nyugodt szívvel bízzuk rájuk az itteni teendőket. Ha valami ne egyértelmű, akkor kis listán összeírjuk pontosan, hogy mit, mikor, hogyan kell megcsinálni, de telefonon is mindig elérhetőek vagyunk ez idő alatt.

K: Van egy gazdikereső kutya, nem fogadnátok be? Helyetek van, elfér. Nem?
R. V: És te majd fizeted a költségeit?
D.V: Jelenleg 6 kutyánk van, és számtalan más állatunk. Épp annyi, hogy felelősségteljesen tudjunk róluk gondoskodni: az etetésükről, az oltásokról, esetleges orvosi kezeléseikről, de itt meg is állt a rendszer. Ha ennél többet fogadnánk be, egyrészt máris meglátszana a családi kasszán a többlet költség, másrészt egyáltalán nem garantált, hogy a másik 6 befogadja az újoncot, illetve az sem biztos, hogy tanya kompatibilis a jövevény. Ráadásul ezen az elven egyre több és több gazdira váró kutyát fogadhatnánk be, akikért a szívem megszakad, de akkor mi sem lennénk jobbak anyagilag és környezetileg egy gyepmesteri teleptől.
Ugyanez érvényes a gazdát kereső ló, macska, stb esetében is. Ló esetében pl. már igen csak meghatározó tény, hogy 3 lovat már nem tart el nyáron a 1,5 hektár legelő, viszont azt a keveset is seperc alatt kitaposnák, így egész évben szénáznunk kéne őket. 2 lóra 1 nagy körbála széna (6000.-) 3 hétig kitart nálunk. 3 ló esetében ez lecsökkenne kb. 10 napra. Viszont még 6 hetente őt is lehetne körmölni (5000.-), félévente féreghajtani (5-10.000.-), beoltatni (8.000.-), és akkor egy makk egészséges állatról beszélünk, aki nem igényel semmi speciális kezelést.

K: Akkor ha te otthon vagy, akkor nem dolgozol?
R.V: Nem, én reszelgetem a körmeimet, és várom haza az uramat, aki eltart.
D.V: Nekem is van állásom, de vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy azt néhány óra alatt, számítógépen el tudom végezni, így amint azzal megvagyok, már esek is neki a ház körüli teendőknek: takarítás, rendrakás, főzés, mosás, állatok ellátása, illetve olyan tanyasi dolgok elvégzése, amit Krisz nélkül is meg tudok csinálni, s mire ezekkel végzek, már Ő is hazaér, úgyhogy kezdődik a közös munka, majd az esti etetés. Amikor pedig mindezzel készen vagyunk, jön a vacsora és utána nekiállok az ékszer megrendeléseimet teljesíteni.

5 megjegyzés:

Bánhegyi Barbara írta...

Olyan nem volt még, hogy: "és esténként nem unatkozol?? R.V.: De, tudod, ezt is galambbal küldtem, mivel itt sem áram, sem internet, se könyv, se pasi; és sem alvásra, sem pihenésre nincs szükségem..." ? :D

Hungrianfarmlife írta...

Nem, max olyan, hogy "és mit csinálsz otthon egész nap?!" :d és akkor választ lásd az utolsónál :)

Névtelen írta...

Nekem az a kérdés tetszett legjobban, hogy azt mondja: akkor te ha otthon vagy, akkor nem dolgozol? :DDD

Unknown írta...

:D pont most jutott el az agyamig, hogy de úristen, hogy mentek el nyaralni vagy akárhová?!?! de ezek szerint megoldható :)

Judit írta...

Szia! Hát ezeket a kérdéseket biztos, hogy városi ember teszi fel! Mi nem vágyunk sehova sem, lehet hogy ez nem is normális, de mi nagyon jól érezzük magunkat itt ahol vagyunk, nem hiányoznak az emberek a zaj meg semmi. Mikor kérdezik tőlünk is, hogy nem mentek el nyaralni? Meg szoktam kérdezni, hogy innen vajon hova és minek???