2022. április 8., péntek

Kovászos hamburgerbucik

 Nemcsak kenyeret, hanem néhanapján hamburgerzsemlét is készítek kovászból. Ma pont készült egy adag, úgyhogy ha már van róla fotó, álljon itt hozzá egy recept is.


Hozzávalók:

25 dkg kovász (50:100:100gr arányban feletetve rétesliszttel)
60 dkg BL55 finomliszt
3,5 dl tej
6 dkg vaj
1 tojás a tésztába
1 tojás kenéshez
1 ek cukor
2 kk só (az eredeti recept 1-et ír, de nekünk azzal nagyon sótlan lett)
szezámmag a tetejére

Amikor a feletetett kovász a csúcson van, minden hozzávalót hozzákeverek, kb. 10 percig dagasztom, majd egy enyhén kiolajozott edényben 5 órán át pihenni hagyom. Ha reggel 8-kor kezdek neki, akkor legközelebb délután 1-kor lesz vele teendőm, amikor is a tésztából 11-13 dkg-s bucikat gömbölyítek. Nekem ebből a mennyiségből 10 darabra elegendő lett, de ha azt a klasszikus óriás bucit szereti jobban valaki, akkor legalább 15 dkg-s darabokra lesz szükség. A tepsire teszem őket sütőpapíron, amin majd később kisütöm, de előtte még 2 órát zacskóval vagy fóliával letakarva szintén kelni hagyom. Amikor nagyjából a duplájára megkeltek, kétszer lekenem felvert tojással, megszórom bőségesen a tetejüket szezámmaggal, végül 200 fokos, előmelegített sütőben légkeveréssel addig sütöm, amíg meg nem pirulnak. Ez nálam 17 perc volt összesen. Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: