2018. január 24., szerda

Téli mesék

Lencsi

Omár

Dabra
Imádjuk a havat, olyan jó kis frissességet, változatosságot hoz a szürke téli hétköznapokba, amik valahogy tanyán mindig olyan soha véget nem érően hosszúnak tűnnek, mintha a tavasz már többé nem akarna eljönni. Szóval, ha leesik a hó, örülünk, mint a kisgyerekek. Egészen az első etetésig, amikor választhatsz, hogy vagy ösvényt lapátolsz a talicska útvonalában, vagy bevállalod, hogy a hó rátapad a kerekére, egy jó nagy, tömött hólabdát képez belőle és szó szerint tolhatod (és nem guríthatod) a szénával megpakolt járgányt. Egyik opció sem tartozik a kedvenceink közé, pláne, hogy akár 1-2 centi hó esetén is ugyanez van, meg 10-15 centisnél is.

Meg aztán, ott van az a történet, amikor épp aznap reggel óhajt Holle anyó kibabrálni velünk, amikor a soron következő szénabálát akarnánk a nagy kupacból tető alá gurítani és megbontani. Ilyenkor van az, hogy állunk a szénás szín alatt csípőre tett kézzel és azt latolgatjuk, hogy vajon ma mindenáron szívnunk kell-e, mert már az esti etetésre nincs elég kaja a lovaknak, vagy esetleg ráér holnap (másnap sem jobb persze). Minden esetre remek szókincsképző cselekvés a páros szénabála görgetés a hóban, csak felvétel ne készüljön róla, mert egy véget nem érő sípszóból állna az egész. :D (Na jó, most kicsit magamba szálltam és arra jutottam, hogy ezt a procedúrát télen-nyáron, tavasztól őszig, hó nélkül is utáljuk :D )

A tél másik nagy kitolása és állítom, ezt minden tanyás, minden lovas minden évben MINIMUM egyszer (az én esetemben nyilván többről is beszélhetünk :D ) eljátssza: a slagok és a csapok elfagyasztása. Ez általában az első igazán hideg napok elején következik be, amikor esténként még nem akarod elhinni, hogy winter is coming, ezért aztán sem a fagycsapot nem zárod el, sem a vizet nem csorgatod ki teljesen a slagból. Reggel aztán jön a meglepetés, hogy a víz a slagból se ki, se be, ellenben a csap is úgy elfagyott, hogy mehetsz be a házba a vízforralóért, hogy nyakon öntsd 1-2 liter forró vízzel, ami aztán vagy segít, vagy nem. A slagot meg majd használod akkor, amikor jön egy enyhe nap és a benne lévő jég felolvad, kicsorog.

2 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Szépek a lovacskák!

majnek bálintné írta...

Dabra csoda szép,és nagyon okos lehet!!!