2014. január 6., hétfő

Karámépítés és felosztás

Eljött az idő, hogy végre hagyjuk pihenni a lovak területén a gyepet, hogy a következő nyárra ismét bőségesen legyen mit legelniük. Tavasszal szeretnénk majd megfogasoltatni, és némi legelőkeverékkel feljavítani, de addig is szükségessé vált, hogy Omár és Dabra most a téli pihenőt egy kicsit kisebb helyen töltsék el, úgyhogy szerszámokat ragadtunk, és azon a részen, amit én lovaspályának neveztem ki, illetve ahol a lovak etetője is van, ott egy adott helyen keresztben karámoszlopokat állítottunk, és lezártuk a többi résztől. Amíg ügyködtünk, gyanúsan méregettek minket, és mintha csak megérezték volna a szándékunkat, még gyorsan kiosontak az építkezés közben a később már "tiltott területre", hogy még a maradék milliméteres füvet lerágcsálják.
Amennyit ebben az időben önszántukból mozognak, azt továbbra is le tudják, ha akarják, de így legalább nekem is lényegesen könnyebb dolgom lesz a megfogást illetően, ha lovagolni támad kedvem (ez utóbbi folyton megvan, inkább csak időhiányban szenvedek), plusz a pálya homokját is kicsit összetömörítik talán és nyárra nem lesz olyan mély itt-ott.

Ha már nekiálltunk, akkor jó néhány csúnya illesztést kijavítottunk, illetve ahol nagyon el volt korhadva a léc, azt kicseréltük, meg ahol a minap bevetődött egy drifteléssel egy őzike, ott is megjavítottuk a karámot (nem tudom, milyen apróból, meg hogyan, de nem vette észre a három sorban feldeszkázott karámot, és csórikám alulról beslisszant a lovaspályára, majd miután a lábon kihordott infarktusból feléledt, villámgyorsan távozott a színtérről a kutyák kerítésen belüli őrjöngésétől kísérve, és a karám végében egy hatalmas ugrással már ismét "szabad" volt.
 
Fúrtunk, faragtunk...
Könnyen fel-le pakolászható "kapu". :)
Megérkezett a helyi minőségellenőr is.
A mostani lerekesztésnek köszönhetően a lovak helyét összesen 5 különböző karámra tudtuk szétválasztani. Most az egyikben vannak elkerítve ők, a másik négy pihen tavaszig, ami aztán fogasolásra és bevetésre kerül, s majd ha már lesz legelhető mennyiség rajtuk, akkor szépen sorban végighaladhatnak mindegyiken, adott sorrendben, így ha szerencsések leszünk az időjárással, akkor ugyanúgy, mint az első évben, kb. szeptemberig lesz bőséges legelő, s majd csak utána kell ismét ráállni a nagyobb mennyiségű szénázásra.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon ügyesek vagytok, a kint, és bent is! Jó kis helyeket varázsoltok a lovaknak, igazi, szívből jövő állatszeretet!
Nagyon aranyos, és szép a "minőségellenőr" is!)

Hungrianfarmlife írta...

Köszönjük, szerencsére van kikért fúrni, faragni, barkácsolni :)