2019. július 12., péntek

Kerti napló: 2019.07.12.

Legnagyobb meglepődésünkre, bár már nyár közepe van, a(z új) veteményest teljesen jól karban tudjuk tartani, nem verte fel a gaz, a növények gyönyörűen fejlődnek, örömmel locsoljuk esténként, és már néhány zöldséggel meg is ajándékozott minket, amiket úgy fogyasztottunk el (így 6 év után is), mint valami fenséges ünnepi lakomát.
Azt hiszem, végre sikerült az optimális helyet és méretet is eltalálni az általunk is fenntartható kerthez, ami nem nő a fejünkre, nem okoznak benne kárt az állatok, nincs betegség a földben, jó a tájolása, nem esik ki a napi rutin útvonalunkból.
Fejes saláta, bazsalikom, snidling, metélőpetrezselyem, csíkos cukkini



A július általában a széna, szalma, tűzifa beszerzéséről szól, és eddig minden évben szétstresszeltük magunkat azon, hogy tudjunk JÓ minőségű, szép szénát szerezni a lovaknak (egy ideig azon is aggódtunk, hogy jó áron is találjunk, de aztán az ember rájön, hogy már az ára is majdhogy nem mindegy, csak ne legyen penészes, poros, sásos, gazos a bála). Azt hihetnénk, hogy ez nem egy nagy feladat itt, a Kiskunságban, hiszen egymást érik a kaszálók, de eddig egyedül a tavalyi évben sikerült jó barátainkon keresztül olyan szuper bálákat szerezni, amik szinte egytől-egyig kifogástalanok voltak. Itt a legtöbben főleg marhák számára kaszálnak, nem bajlódnak a pormentes munkálatokkal, a lényeg a gyorsaság, ráadásul belebáláznak mindent, ami a földeken található, mert a marhák kevésbé válogatósak. De ugyanazt, amit a marha probléma nélkül megeszik, azt a ló ott fogja hagyni, mert számára nem megfelelő sem beltartalmilag, sem formailag (túl vastag, túl éles a széle pl a sásnak, túl hosszú, stb), és ha még a nagy kapkodásban nedvesen is bálázzák be a szálastakarmányt, akkor pedig a penészesedés is borítékolható.
Most első körben szalmát már sikerült szerezni, ami remek alom a kutyáknak télire, a nyulak alá és időnként a lovak is kapnak az istállóba, amikor nagyon sokat esik az eső és egész nap bent kuksolnak, hogy ha akarnak, legyen hova lefeküdniük, valamint a veteményesben is szalmával mulcsoljuk az ágyásokat.
Aztán az elkövetkezendő hetekben valószínűleg sikerül elintézni a szénabeszerzést is, de igazán nyugodtak mindig csak akkor tudunk már lenni, amikor itt sorakoznak az istálló mellett halomban a hatalmas, gyönyörű bálák letakarva fóliával.


1 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Olvasva téged eszembe jut a gyermekkorom, amikor nagyszüleimmel az árok széléről gyűjtöttük a szénát, minden szálra odafigyelve, begyűjtve. Hol van már az a világ? Sok szempontból hol van? Jól gazdálkodtok, ügyesek vagytok!