2019. október 28., hétfő

Ha ősz, akkor...

...figyelnünk kell a sünikre!

Tudtad, hogy az utcákon, parkokban, erdőkben előbukkanó sünik védett állatnak minősülnek? Olyan állatoknak ráadásul, akik főleg ebben az időszakban fokozottan ki vannak téve az emberi döntések következményeinek, amik ráadásul az életükbe kerülhetnek. Kifejtem.



Az első és legveszélyesebb körülmény számukra az AVARÉGETÉS. Most nem térnék ki arra, hogy miért NE égessen inkább senki se avart, meg hulladékot, és úgy általában, semmit se, hanem inkább komposztáljon, arra viszont mindenképpen fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy a sünik előszeretettel bújnak meg az összegereblyézett avarkupacba, és ha azt az égetés előtt nem ellenőrzi át az illető, akkor... Nos, tudjuk.
Tehát, ha semmiképpen nem vagy meggyőzhető az avarégetés károsságáról és szükségtelenségéről, nem vagy hajlandó komposztálni, akkor kérlek, hogy a tűzrakás előtti percekben nézd át alaposan a kupacot, nehogy állatot találj benne megbújni!

A másik fontos dolog pedig, hogy ilyenkor ősszel már erősen készülnek a téli álomra, a hibernálódásra a sünik. Ha szeptember végétől az ősz folyamán feltűnően pici, fiatal sünire bukkansz, aki nem nagyobb a tenyerednél vagy két teniszlabdánál, akkor valószínűleg segítségre szorul. Ez azt jelenti, hogy késő nyári alomból született és túl picike a tél átvészeléséhez, mert 2-3 hónap alatt nem tud egyszerre kifejlődni is és a hibernálódás túléléséhez szükséges minimum fél kg testsúlyt is beraktározni magába. Ezért, amennyiben lehetőséged van rá, vidd óvatosan haza magaddal a sünit, egy digitális konyhai mérlegen ellenőrizd le a súlyát (600 gramm körül kell minimum lennie, hogy esélye legyen kitelelni, ebben az esetben vidd vissza pontosan ugyanoda, ahol találtad). Ha kicsi, vedd fel a kapcsolatot a sünbarát.hu -val, ők majd segítenek a további tudnivalót illetően.

1 megjegyzés:

Colette írta...

Nahát!
Újra felfedeztem a blogodat. Közben hazaköltöztünk - lassan 1 éve -, és nekem is lett saját kertem. Sőt, vannak saját termésből készült eltett dolgaim is a kamrapolcon :-)
Lesz mit visszaolvasnom tőled. majd igyekszem.

Ölelés!